Martićeva 29, Zagreb   tel: +385 1 46 99 735 veleuciliste@rrif.hr

RRiF planinari - "Idemo u Stubake"

Objavljeno
09.11.2022.

Pozivamo vas na posljednji ovogodišnji izlet - gurmansku avanturu "Do pizze preko Medvednice"

Uobičajeno je da planinarski izleti za svoj cilj imaju "osvajanje" nekog markantnog planinskog vrha. To, međutim, ne mora uvijek biti tako. Ponekad i sama planinarska staza, zbog svog kulturnog i/ilipovijesnog značaja, predstavlja željenu destinaciju. Naime, želja nam je da na putu do gurmanskog "krešenda"dana –pizze  (!), obiđemo već kultnu medvedničku stazu kojom su tijekom cijelog XX. stoljeća kumice iz Zagorja na glavni zagrebački plac Dolac donosile svoje proizvode: jaja, mlijeko, sir, vrhnje, kukuruzni kruh, a našli su se tu i purice, kokoši i po koji kunić. Značaj kumicadokazuje i činjenica da je na stepenicama koje vode od Trga bana Josipa Jelačića do Dolca,2006. godine podignut spomenik "kumici Barici" u čast svim ženama koje su desetljećima hranile stanovnike grada Zagreba svojim proizvodima. U vremenu kada nisu postojale asfaltirane ceste, veliki kamioni i trgovački centri naše su se vrijedne Zagorke dizale još tijekom noći kako bi hodajući preko Medvednice do jutra stigle u grad i nudile svoju robu gladnim gradskim ustima. Pritom su svu robu nosile na svojim glavama u velikim pletenim košarama. Mi  danas živimo sasvim drugačije. Dostupnost proizvoda svih vrsta gotovo da nam više i nije tema.  Pa  ipak, uspomene na neka prošla vremena, iako  pomalo  blijede,  ostaju u nama, a ovimizletom nastojat ćemo ih otrgnuti od zaborava.

S obzirom na zahtjevnost ture (staza je duga oko 25 km tj. cca 8 sati hoda) izlet je klasificiran K3/T1 (objašnjenje: https://www.zagreb-matica.hr/klasifikacija-izleta).

PLAN IZLETA

Subota, 10.12.2022.

08:00 - okupljanje na tramvajskoj stanici Mihaljevac (tramvaj br. 14, MOLIM BUDITE TOČNI !!!)

08:07 - polazak tramvaja br.15 prema Gračanima

08:15 - početak planinarske ture po stazama kako slijedi: Gračani > Liječnički put (staza 55) > Put u nebo> Brestovac > Činovnička livada > Mlekarski put (staza 40)> Zagrebački put (staza 43) > Pile > Stubičke Toplice > Oroslavlje i pizzeria "Oro-Goro"

16:00 - očekivani dolazak u Oro Goro, druženje....

19:30 - polazak prema željezničkoj postaji u Stubičkim Toplicama

20:30 - polazak vlaka za Zagreb (Napomena: zbog rekonstrukcije pruge presjedanje u Zaboku)

22:00 - očekivani dolazak u Zagreb

Povratak je planiran vlakom.Cijena karte za vlak je 30-tak kuna. Plaćanje karata individualno.

S  obzirom na  to da je potrebno prijaviti očekivani broj gostiju pizzeriji Oro-Goro (30-tak  osoba!), sudjelovanje je potrebno potvrditi što prije,
a najkasnije do 3.12.2022.g. na mail: ivoraltaras@gmail.com ili putem planinarski WhatsApp grupe.

Obavezna oprema: gojzerice, odjeća pogodna za doba godine i vremenske uvjete (rezervna slojevita topla odjeća dugih rukava)ruksak; min. 2l vode; zaštita od sunca, vjetra i kiše; čeona lampa(!) planinarski štapovi.


Atrakcije koje će se na ovom izletu posjetiti:
Park prirode Medvednica i naznačene planinarske staze
Stubičke Toplice
Znamenita pizzeria "Oro Goro"Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na njemu,te daizletu pristupa na osobnu odgovornost i sa potrebnom opremom.
Spomenik "kumici" Barici