Martićeva 29, Zagreb   tel: +385 1 46 99 735 visoka-skola@rrif.hr

Preporuka postupanja HZJZ-a za studente

Objavljeno
02.03.2020.

 

Poštovani studenti i nastavnici RRiF VŠ,

nastavno prenosimo preporuku postupanja HZJZ-a  vezano uz studente koji pohađaju nastavu na studijima u Republici Hrvatskoj.

Obzirom na epidemiološku situaciju u RH,  naglašavamo da nema mjesta panici, ali se svi trebamo odgovorno ponašati i pratiti savjete Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Do eventualno drukčijih uputa, RRiF Visoka škola će normalno nastaviti s radom.

RRiF Visoka škola za financijski menadžment

 

Specifične mjere zaštite vezano uz nCoV bolesti (COVID-19):

 Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa. 

Od 24. veljače o.g. za studente koji su unazad 14 dana boravili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Iranu, Singapuru, Južnoj Koreji te doputovali u Hrvatsku iz talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Pijemont provodi se u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenih područja:

-          aktivni zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja/boravka)

-          u samoizolaciji na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti.

 

Nadalje, oni koji su iz navedenih država i pokrajina u Italiji doputovali prije 24. veljače, a sveukupno unutar 14 dana te razvili respiratorne simptome nikako ne smiju ići u kolektiv (na nastavu i druge sadržaje) već se odmah trebaju javiti svom izabranom liječniku.

Definicija zahvaćenog područja: Kina, Hong Kong, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Pijemont, Japan, Iran, Singapur, Južna Koreja.

 

  1. Aktivni zdravstveni nadzor nadzdravim studentimakoji dolaze iz zahvaćenih područja a koji u anamnezi ne navode bliski kontakt s oboljelima: UVIJEK JE U SAMOIZOLACIJI kod kuće ili u studentskom domu (organiziranom smještaju) pri čemu ovi studenti  mogu živjeti s drugim osobama (mogu primjerice dijeliti studentsku sobu).

 

  1. Aktivni zdravstveni nadzor nadzdravim studentima(bez znakova bolesti) koji dolaze iz zahvaćenih područja a koji su bili u bliskim kontaktima s oboljelima: UVIJEK JE U SAMOIZOLACIJI kod kuće ili u studentskom domu (organiziranom smještaju) ali pri tome trebaju živjeti sami. Dakle, u studentskom domu je neophodno, kada god je moguće, organizirati da takav student boravi sam u sobi te da ne dijeli sobu sa drugim studentima. Također studentski dom treba organizirati da takav student jede u svojoj sobi a ne u zajedničkom prostoru s drugima, te da ne koristi zajedničke prostorije poput sanitarnih čvorova. Ako ne žive sami ili nikako nije moguće organizirati da sam boravi u sobi u đakom domu, neophodan je boravak u ORGANIZIRANOJ KARANTENI.

 

  1. Studente koje dolazieiz zahvaćenih područja a imaju neki od respiratornih simptoma(nagli početak barem jednog od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah) neophodno je tretirati kao zaražene osobe dok se zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom, što znači da je neophodna hospitalizacija u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Studenti kod kojih se provodi aktivan zdravstveni nadzor u samoizolaciji (točka 1. i 2.) ne pohađaju nastavu za vrijeme trajanja ove mjere zaštite.

 

S obzirom na epidemiološku situaciju, situacija se može brzo mijenjati pri čemu će se mijenjati i preporuke. Stoga je potrebno pratiti mrežne stranice HZJZ (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podaci.

https://zdravstvo.gov.hr/koronavirus-i-mjere-prevencije/4952

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/pitanja-i-odgovori-o-novom-koronavirusu-2019-ncov/

 

Opće mjere zaštite:

Neophodno je u organiziranom smještaju i boravku studenata i u prostorima gdje se odvija nastava osigurati:

  •         mogućnost pranja ruku sapunom i tekućom vodom te sušenje jednokratnim ručnicima ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola,
  •        izostanak s nastave nastavnom osoblju i studentima koji imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu, grlobolju, kratak dah i kašlju,
  •       redovito, a najmanje dva puta dnevno provjetravanje prostorija,
  •        poticanje boravka na otvorenom.

 

Studente,  kao i ostale građane, neophodno je podsjećati na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite:

·         redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
·         kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke
·         izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah